Pages

INFO PUSAT FALAK SHEIKH TAHIR 2012

Kami dari warga kerja Pusat Falak Sheikh Tahir mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 kepada semua para pengunjung yang telah sudi datang ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun lepas.Semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu kegemilangan serta inspirasi dalam menterjemahkan ilmu Falak ini kepada masyarakat.kami mengalu-ngalukan kedatangan anda ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun ini dengan kami menyajikan pelbagai maklumat yang terkini serta menjanjikan pameran yang menarik,sarat dengan info falak serta instrumen astronomi dalam suasana yang penuh kehijauan yang menenangkan.

Sebarang pertanyaan serta maklumat terkini berkaitan Pusat Falak Sheikh Tahir,sila hubungi :Encik Zulhelmi b Mohd Yusof di talian : 04-8664836 ( waktu pejabat 8.00 pagi -5.00 petang )
Monday, November 15, 2010

BALAI CERAP PURBA


Boyne Valley Mounds di Newgrange, Knowth dan Dowth yang dibina sekitar tahun 3200 SM menjadikannya balai cerap yang tertua didunia berbanding Stonehenge di England dan Pyramids of Giza di Mesir. Ia dibina oleh masyarakat Neolitik yang bercucuk tanam sekitar 5000 tahun lalu dimana laluan kubur-kubur disekitar kawasannya diselarikan dengan matahari terbit di soltis musim dingin di Newgrange dan ekuinoks matahari terbit di Loughcrew. Newgrange dan Knowth merupakan kuil nenek moyang yang menjadi tempat astrologi, kerohanian, keagamaan dan istiadat ketika zaman kegemilangannya.

Orang Mesir purba begitu popular dengan ilmu pengetahuannya yang tinggi didalam ilmu geometri, matematik dan astronomi. Pembinaan piramid giza  bagi upacara ritual, astrologi dan keagamaan ini berasaskan kepada ilmu-ilmu tersebut. Salah satu pencapaian mereka adalah pembinaan sistem kalender yang berhubung dengan cerapan bulan. Pada tahun 3000 sebelum masihi, mereka telah mencipta kalendar suria yang terdiri dari 365 hari berdasarkan terbitan helious bintang Sirius yang bersamaan dengan waktu soltis musim panas dan waktu banjir tahunan sungai Nill.

 Stonehenge adalah struktur awal yang dipercayai telah digunakan sebagai balaicerap pada 3000 dan 2000 S.M. Pembinaan balai cerap ini selari dengan pergerakan matahari dan bulan. Malah paksi utama bagi monumen ini menghadap ufuk (kaki langit)  ketika matahari terbit pada pagi pertengahan musim panas yang merupakan hari yang mempunyai tempoh waktu yang paling panjang dalam setahun. Masyarakat yang kebanyakkannya bertani pada ketika itu menggunakan pengetahuan sebegini untuk tujuan. Chichén Itzá merupakan sebuah rumah ibadat bagi kaum Mayan yang terletak ditengah hutan Mexico di Yucatán Peninsula. Seperti kebanyakkan aspek sejarah Mayan, sejarah Chichén Itzá kabur dan tiada sebarang rekod bertulis mengenainya. Bentuknya seakan-akan piramid yang terdiri dari 90 anak tangga bagi keempat-empat bucu binaan dan 360 anak tangga di setiap sisinya yang menandakan jumlah tetap hari-hari dalam tahun kalendar Mayan. Ini menunjukkan bahawa mereka telah mengkaji ilmu astronomi pada ketika itu malah terdapat banyak catatan angka di dalam mahupun diluar bangunan yang berhubung hukum peredaran objek di langit. Mereka juga telah menjalankan pemerhatian astronomi yang begitu tepat; peta pergerakan bulan dan planet setaraf atau lebih baik berbanding kebudayaan tamadun lain. Pengiraan Maya terhadap tahun matahari adalah lebih baik berbanding takwim Gregory.


KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN DI PUSAT FALAK SHEIKH TAHIR

DATARAN CERAPAN,SURAU ,RUANG PAMERAN,BILIK SYARAHAN,BILIK REHAT,PLANETARIUM,PERALATAN ASTRONOMI

PERALATAN FALAK