Pages

INFO PUSAT FALAK SHEIKH TAHIR 2012

Kami dari warga kerja Pusat Falak Sheikh Tahir mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 kepada semua para pengunjung yang telah sudi datang ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun lepas.Semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu kegemilangan serta inspirasi dalam menterjemahkan ilmu Falak ini kepada masyarakat.kami mengalu-ngalukan kedatangan anda ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun ini dengan kami menyajikan pelbagai maklumat yang terkini serta menjanjikan pameran yang menarik,sarat dengan info falak serta instrumen astronomi dalam suasana yang penuh kehijauan yang menenangkan.

Sebarang pertanyaan serta maklumat terkini berkaitan Pusat Falak Sheikh Tahir,sila hubungi :Encik Zulhelmi b Mohd Yusof di talian : 04-8664836 ( waktu pejabat 8.00 pagi -5.00 petang )
Tuesday, September 21, 2010

Planet Musytari 21 september 2010Raja bagi segala planet, Musytari akan berada di posisi Istiqbal yang cukup istimewa pada tahun ini. Berdasarkan kiraan falak, Musytari kali ini akan berada pada kedudukan istiqbal pada 21 Sep 2010.

Apa dia Istiqbal?

Istiqbal merupakan satu istilah yang merujuk kepada satu kombinasi kedudukan matahari, bumi dan planet-planet di 'belakang' orbit Bumi (seperti Marikh, Musytari, Zuhal, Uranus dan Neptune).
Apabila istiqbal berlaku, ketiga-tiga objek tersebut akan berada di dalam kedudukan garis lurus, dengan Bumi berada di tengah-tengah.
Di dalam kes kali ini, Musytari, Bumi dan Matahari akan berada di dalam satu garis lurus. Apabila Matahari terbenam ketika maghrib, Musytari akan terbit di ufuk timur.
Selain dari itu, jarak di antara Bumi dan Musytari ketika itu juga adalah yang paling hampir, maka planet tersebut akan dilihat lebih besar daripada biasa (tetapi tak lah sampai sebesar bulan!!!!)
Oleh itu, waktu istiqbal kali ini ialah waktu yang paling sesuai untuk mencerap planet Musytari

Tahukah anda ?

*musytari m.engambil masa 12 tahun untuk mengorbit lengkap matahari untuk kembali pada oposisi bumi.
*jarak oposisi musytari pada 21 September 2010 adalah 592.2 juta km dimana ia merupakan planet yang paling dekat dengan bumi ketika oposisi berbanding planet planet yang lain.
*merupakan planet yang terbesar dalam sistem suria 
*fenomena oposisi ini dijumpai pada tahun 1963
*Musytari mengorbit pada kelajuan 8 batu/saat berbanding bumi yang mengorbit bumi pada kelajuan 18 batu/saat disebabkan orbit bumi lebih kecil jika dibanding orbit Musytari. 
* kedudukan' perihelion ' iaitu Musytari berada paling dekat dengan matahari dan paling dekat dengan bumi
*Planet ini dapat dilihat 30 peratus lebih besar dari asal Musytari dari bumi dan terdapa transit bayang bulan io yg mengorbit musytari.. *maklumat lanjut sila layari Falak online 

                             Rajah: kedudukan planet Musytari                                      
   Rajah: Planet Musytari
PERALATAN FALAK