Pages

INFO PUSAT FALAK SHEIKH TAHIR 2012

Kami dari warga kerja Pusat Falak Sheikh Tahir mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 kepada semua para pengunjung yang telah sudi datang ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun lepas.Semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu kegemilangan serta inspirasi dalam menterjemahkan ilmu Falak ini kepada masyarakat.kami mengalu-ngalukan kedatangan anda ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun ini dengan kami menyajikan pelbagai maklumat yang terkini serta menjanjikan pameran yang menarik,sarat dengan info falak serta instrumen astronomi dalam suasana yang penuh kehijauan yang menenangkan.

Sebarang pertanyaan serta maklumat terkini berkaitan Pusat Falak Sheikh Tahir,sila hubungi :Encik Zulhelmi b Mohd Yusof di talian : 04-8664836 ( waktu pejabat 8.00 pagi -5.00 petang )
Friday, January 29, 2010

CERAPAN GERHANA MATAHARI SEPARA

 jam 3.00 petang

 
jam 4.27 petang

jam 5.44 petang

Program CERAPAN GERHANA MATAHARI SEPARA telah diadakan pada 15 Januari 2010 (Jumaat) di Masjid Negeri Pulau Pinang merupakan anjuran bersama di antara Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang, Masjid Negeri Pulau Pinang, Muzium dan Galeri Tuanku Fauziah USM dan Jabatan Pelajaran Negeri. Program ini telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada pelbagai lapisan masyarakat. Program ini dimulakan dengan pameran astronomi / falak oleh pihak Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang serta Muzium dan Galeri Tuanku Fauziah USM. Manakala cerapan gerhana matahari pula dimulakan pada jam 2.30 petang. Kejadiaan gerhana matahari separa yang berlaku di Malaysia ini dikatakan bermula seawal jam 2.59 petang dan berakhir pada jam 5.44 petang. Manakala Solat Sunat dan Khutbah Gerhanajuga diadakan bermula jam 3.30 petang yang turut disertai oleh S.S Datuk Haji Hassan Ahmad, Mufti Negeri Pulau Pinang. Sambutan yang baik dan amat menggalakkan daripada orang ramai untuk melihat keagungan Ilahi ini dengan lebih dekat lagi. Pihak kami mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat dan hadir memeriahkan program cerapan ini. Semoga kita akan sentiasa dipertemukan apabila setiap kali melihat bukti kekuasaan Allah s.w.t ini. Disertakan beberapa foto untuk tatapan kalian.

 Pengunjung cilik juga tidak melepaskan peluang untuk mendapatkan maklumat.
Orang ramai tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan sendiri kejadian gerhana matahari separa
 
S.S Datuk Haji Hassan Ahmad Turut hadir menyaksikan gerhana matahari separa
  
Ustaz Hardi cuba menjejaki kedudukan matahari

Ustaz Yusof memberikan tunjuk ajar kepada peminat kecil cara melihat gerhana matahari separa.

Wednesday, January 27, 2010

SAJAK DALAM FALAK

ajak yang dipaparkan ini adalah hasil nukilan peserta-peserta Pertandingan Menulis Sajak Astronomi sempena Konvensyen Astronomi Pulau Pinang 2009.

PROGRAM FALAK JALANAN

PROGRAM FALAK JALANAN merupakan program yang dianjurkan oleh Bahagian Falak Syarie & Sumber Maklumat, Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang untuk mendedahkan kepada masyarakat akan intipati ilmu falak sendiri di samping memberi peluang kepada masyarakat untuk melihat keagungan Allah SWT pada waktu malam. Program ini diadakan di Perkarangan Hentian Rehat Butterworth dengan kerjasama Lingkaran Luar Butterworth Penang Sdn. Bhd bermula jam 8.00 malam dan dijangka tamat jam 1.00 pagi. Datanglah beramai-ramai untuk memeriahkannya. Bawalah seisi keluarga dan sahabat andai.

PERALATAN FALAK