Pages

INFO PUSAT FALAK SHEIKH TAHIR 2012

Kami dari warga kerja Pusat Falak Sheikh Tahir mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 kepada semua para pengunjung yang telah sudi datang ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun lepas.Semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu kegemilangan serta inspirasi dalam menterjemahkan ilmu Falak ini kepada masyarakat.kami mengalu-ngalukan kedatangan anda ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun ini dengan kami menyajikan pelbagai maklumat yang terkini serta menjanjikan pameran yang menarik,sarat dengan info falak serta instrumen astronomi dalam suasana yang penuh kehijauan yang menenangkan.

Sebarang pertanyaan serta maklumat terkini berkaitan Pusat Falak Sheikh Tahir,sila hubungi :Encik Zulhelmi b Mohd Yusof di talian : 04-8664836 ( waktu pejabat 8.00 pagi -5.00 petang )
Friday, August 12, 2011

Mengapa bintang berkedip-kedip

Secara sainstifiknya cahaya bintang yang melalui ruang angkasa berada pada keamatan yang sama (tidak berkelip)
    Namun apabila cahaya bintang menuju ke bumi, ia akan berubah denga nserta merta yang disebabkan hanya satu faktor iaitu lapisan atmosfera bumi.
    Lapisan amosfera bumi mengandungi molekul udara yang terdiri daripada molekul nitrogen dan hidrogen yg sentiasa berlanggar dan secara langsung membiaskan cahaya bintang tersebut.IA akan menyerap cahaya dan disinarkan ke bumi dan menyebabkan sensor mata akan menerima cahaya yang berbeza (kerdipan bintang). 

Hujan Meteor Perseids


12-13 Ogos: Perseids. Salah sebuah juraian yang baik untuk dicerap.  Sehingga 60 meteor sejam boleh dilihat pada tarikh puncak. Namun kita  sudah mula dapat melihatnya muncul bermula 23 Julai hingga 22 Ogos.  Radiant di dalam buruj Perseus di sebelah timur laut sekitar awal pagi
Walau bgaimana pun terdapat juga hujan meteor  Southern Delta Aquarids. Sebuah lagi meteor yang radiant-nya  di dalam buruj Aquarius yang masih boleh dilihat sehingga 18 ogos ini

PERALATAN FALAK