Pages

INFO PUSAT FALAK SHEIKH TAHIR 2012

Kami dari warga kerja Pusat Falak Sheikh Tahir mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 kepada semua para pengunjung yang telah sudi datang ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun lepas.Semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu kegemilangan serta inspirasi dalam menterjemahkan ilmu Falak ini kepada masyarakat.kami mengalu-ngalukan kedatangan anda ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun ini dengan kami menyajikan pelbagai maklumat yang terkini serta menjanjikan pameran yang menarik,sarat dengan info falak serta instrumen astronomi dalam suasana yang penuh kehijauan yang menenangkan.

Sebarang pertanyaan serta maklumat terkini berkaitan Pusat Falak Sheikh Tahir,sila hubungi :Encik Zulhelmi b Mohd Yusof di talian : 04-8664836 ( waktu pejabat 8.00 pagi -5.00 petang )
Friday, May 14, 2010

PAMERAN/BENGKEL/CERAPAN DI SMK PAYA KELADI

11 MEI 2010   Krew Falakpenang menjejak kaki di Sek. Men. keb Paya Keladi bagi menjalankan aktiviti yang telah diaturkan,antaranya Pameran,tayangan video astronomi ,bengkel 'water straw &straw roket'dan cerapan langit malam.

       Aktiviti ini bermula pada jam 8.00 sehingga 12.00 tengah malam berankir dengan jayanya.Team falakpenang mengucapkan ribuan terima kasih di atas kerjasama yang diberikan...sekian terima kasih..

Thursday, May 13, 2010

GERHANA ZUHRAH

kejadian gerhana planet Zuhrah yang akan berlaku pada 16 Mei 2010 dimana menjelang maghrib ,bulan dan Zuhrah akan berada sebelah menyebelah, dalam posisi dimana kedudukan zuhrah berada di tanduk kiri bulan sabit.

kejadian ini berlaku disebabkan bulan sedang bergerak perlahan-lahan ke timur,kebetulan di malaysia pada waktu itu,zuhrah betul-betul berada di laluan bulan.kejadian ini menyebab kita dapati zuhrah akan terlindung dari bulan kemudian muncul kembali,masa yang diambil lebih kurang 1 jam..jangan lupa saksikan fenomena ini.


rujukan (falakonline)

PERALATAN FALAK