Pages

INFO PUSAT FALAK SHEIKH TAHIR 2012

Kami dari warga kerja Pusat Falak Sheikh Tahir mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 kepada semua para pengunjung yang telah sudi datang ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun lepas.Semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu kegemilangan serta inspirasi dalam menterjemahkan ilmu Falak ini kepada masyarakat.kami mengalu-ngalukan kedatangan anda ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun ini dengan kami menyajikan pelbagai maklumat yang terkini serta menjanjikan pameran yang menarik,sarat dengan info falak serta instrumen astronomi dalam suasana yang penuh kehijauan yang menenangkan.

Sebarang pertanyaan serta maklumat terkini berkaitan Pusat Falak Sheikh Tahir,sila hubungi :Encik Zulhelmi b Mohd Yusof di talian : 04-8664836 ( waktu pejabat 8.00 pagi -5.00 petang )
Tuesday, November 27, 2012

GERHANA MATAHARI PENUH DI AUSTRALIA

          9 November 2012 adalah satu peristiwa yang tidak dapat dilupakan oleh team falak penang yang diketuai oleh Dato' Seri Haji Hassan Bin Haji Ahmad yang telah menjejak kaki ke Australia dalam misi menjejaki fenomena gerhana matahari penuh yang berlaku pada 14 November 2012. Penjelajahan ini diketuai oleh Kumpulan daripada Universiti Malaya dan beberada kumpulan lain iaitu , Team falak dari jabatan Mufti Kelantan, Terengganu, dan Perak.
         Alhamdulillah program yang berlangsung pada hari tersebut berjalan dengan lancar dan berjaya. Tujuan utama adalah dalam menjalankan kajian  yang berkaitan kejadian gerhana dan kaitannya dengan persekitaran. Di antara kajian yang dibuat adalah pengimejan hilal, suhu,kelembapan,kajian subuh dan beberapa kajian yang dijalankan sendiri oleh Team Universiti Malaya.      

PERALATAN FALAK