Pages

INFO PUSAT FALAK SHEIKH TAHIR 2012

Kami dari warga kerja Pusat Falak Sheikh Tahir mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 kepada semua para pengunjung yang telah sudi datang ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun lepas.Semoga kedatangan tahun baru ini memberi seribu kegemilangan serta inspirasi dalam menterjemahkan ilmu Falak ini kepada masyarakat.kami mengalu-ngalukan kedatangan anda ke Pusat Falak Sheikh Tahir pada tahun ini dengan kami menyajikan pelbagai maklumat yang terkini serta menjanjikan pameran yang menarik,sarat dengan info falak serta instrumen astronomi dalam suasana yang penuh kehijauan yang menenangkan.

Sebarang pertanyaan serta maklumat terkini berkaitan Pusat Falak Sheikh Tahir,sila hubungi :Encik Zulhelmi b Mohd Yusof di talian : 04-8664836 ( waktu pejabat 8.00 pagi -5.00 petang )
Thursday, August 15, 2013

Fenomena Hujan Meteor Perseids di Pusat Falak

        Tidak disangkakan program yang dianjurkan oleh Kelab Astronomi USM dengan kerjasama Jabatan Mufti Pulau Pinang yang berlangsung di Pusat Falak Sheikh Tahir pada 11 dan 12 Ogos  2013 ini mendapat sambutan di luar jangkaan . Lebih kurang 300 orang pengunjung yang datang pada malam itu. Peristiwa Hujan Meteor Perseids pada hari tersebut dianggarkan sebanyak 60 meteor/ jam sekitar kemuncaknya. Namun hanya dua meteor sahaja dapat dilihat disebabkan cuaca dan taburan awan yang banyak.
PERALATAN FALAK